Klassisk juleand med det hele

Rødkål er uundværligt tilbehør til juleanden som et godt modspil til den fede smag. Glem heller ikke DEN GAMLE FABRIK Ribsgele i sovsen for en perfekt afrundet smag!

Sådan gør du:

Rens anden for indmad, skyl den godt, og dup den tør med køkkenrulle. Gnid med salt og peber (både ind- og udvendigt). Fyld den med svesker og æblebåde, og luk med en kødnål.

Pensl anden med smeltet smør, og læg den i en bradepande. Sæt anden i ovnen ved 125 grader (alm. ovn) i 1 time. Hæld fedtet fra, kom vand i bunden af bradepanden, og sæt anden tilbage i ovnen i 3½ - 4 timer. Anden er stegt, når låret løsner sig let, eller når et prik med en stegegaffel i låret giver klar saft. Anden parteres, inden den serveres. Denne del af arbejdet kan du med fordel gøre dagen før.

Skær halsen i mindre stykker. Brun hals, vingespidser og grøntsager i lidt af andefedtet, kom koldt vand ved, krydr med salt og peber, og lad det koge ca. 1 time.

Hæld skyen fra anden, skum for fedt, si den og hæld den over i en gryde sammen med andebouillonen. Lad den koge godt igennem, og tilsæt vin. Kog op og jævn evt. med en meljævning. Smag til med salt, peber og ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK. Kom evt. en lille smule balsamico i for at balancere smagen, og juster farven med kulør.

Kog kartoflerne i ca. 12 minutter, og pil dem. Smelt sukkeret på en pande til det er lysebrunt og småsyder - hav tålmodighed og lad være med at røre i det. Tilsæt smør, og lad det bruse af med den varme sukkermasse. Hæld kartoflerne i, og varm dem op ved middelsvag varme – det skal boble let omkring kartoflerne. Vend forsigtigt kartoflerne rundt, så de bliver pænt lysebrune over det hele.

Skræl æblerne, fjern kernehuset og halver dem. Bring sukkerlagen bestående af vand, sukker og vanillesukker i kog. Tilsæt æblerne, kog dem ved svag varme og uden låg i ca. 5 min., og lad dem derefter afkøle i lagen, eventuelt i køleskabet. Inden servering fyldes de halve æbler med en pæn teskefuld ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK.

Tips: Lun Beauvais Herregårds Rødkål - den syrlige og søde rødkål, giver et dejligt modspil til den fede julemad.

Ingredienser:

(4 personer)

1 fritgående and, ca. 3 kg
1 lille pose svesker uden sten
3 friske, syrlige æbler
25 g smør
4 dl vand
Groft salt og peber
Brunede kartofler:
1 kg små faste kartofler
4-5 spsk sukker
50 g smør
Andesovs:
6 dl stegesky og andebouillon
½ dl portvin
Hvedemel til jævning
Salt og peber
1-2 spsk ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK
1-2 spsk balsamico
Kulør

Æbler med gelé:

4 æbler (gerne Cox Orange, da de ikke koger ud)
4 dl vand
1 dl sukker
1 tsk vanillesukker
Ribsgelé fra DEN GAMLE FABRIK

Beauvais Herregårds Rødkål